Nesnelerin İnterneti ve Uygulamaları
Nesnelerin interneti kavramı, “Internet of Things” teriminin Türkçe karşılığı olmaktadır. Günlük hayatta kullanılan nesnelerin interneti, veri alışverişi yapılmasını sağlamaktadır. Nesnelerin birbirleri ile senkronizasyon halinde olmalarına imkan tanıyan bir teknoloji olan nesnelerin interneti, web özellikli akıllı cihazlardan oluşmaktadır. Toplanan verileri bir ağ geçidi ile aktaran nesnelerin interneti cihazları, verileri analiz etmektedir.
Nesnelerin İnterneti Kullanım Alanları Nelerdir?
Nesnelerin interneti teknolojisi endüstriyel, üretim ve kurumsal alanlarda sıklıkla kullanılmaktadır. Günümüzde nesnelerin interneti teknolojisi her geçen gün kullanım alanlarını artırmaktadır. İnşaat uygulamaları, lojistik uygulamaları, ticaret uygulamaları, bilişim sektörü uygulamaları ve akıllı şehir uygulamaları, kullanım alanları arasında bulunmaktadır. İnsan, nesne ve veri arasında etkileşim kolaylaştırılmaktadır.
Nesnelerin İnterneti Avantajları Nelerdir?
Nesnelerin interneti sayesinde sıradan işler otomatik olarak yapılmaktadır. Bununla birlikte insan kaynakları daha karmaşık görev ve süreçlere aktarılmaktadır. Çalışanların iş yükü ve iş süreçlerinin maliyeti azaltılmaktadır.
Envanter yönetimi, parça yönetimi ve nakliye takibi gibi birden fazla alan üzerinde otomatik kontrol sağlanmaktadır. Güç kaynakları ve mevcut kurum varlıkları, programlama ve izleme sayesinde daha etkin bir şekilde kullanılmaktadır.
Kullanıcılara pazarlama ve yönetim faaliyetleri için birçok avantaj sağlamaktadır. Müşterilerin beklentileri ve davranışları, daha iyi bir şekilde anlaşılmaktadır. Satış sonrasında ürün veya hizmetin takibi, bunlara yönelik müşteri hatırlatmaları gibi faaliyetler, müşteri memnuniyetini artırmaktadır. Nesnelerin interneti teknolojisini kullanan şirketler, geniş hizmet ve ürün yelpazesi sunmaktadır.
Nesnelerin İnterneti Nasıl Çalışır?
Nesnelerin interneti çalışmak için bazı bileşenlere ihtiyaç duymaktadır. Çalışma sürecinin ilk aşaması olarak sensör yardımı ile çevresinden veri toplamaktadır. Toplanan veriler, ağ aracılığı ile buluta iletilmektedir. Bulutta hazırda bulunan yazılımlar, verileri işleyerek bir eyleme geçmeye karar vermektedir. Nesnelerin interneti teknolojilerinin sahip olduğu nitelik sayesinde, insan müdahalesine gerek duymadan işlemleri yapmaktadır.
Gerekli düzenleme ve ayarlamaların yapılması, nesnelerin interneti teknolojilerinin sorunsuz çalışmasını sağlamaktadır. Çok geniş bir yelpazede kullanılan nesnelerin teknolojisi, günlük hayatın içerisinde yer almaktadır. Nesnelerin interneti ile ortaya çıkan teknoloji, aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Nesnelerin interneti içindeki kimi aygıtlar, dataları işleme kapasitesine sahip olmaktadır.
Nesnelerin İnterneti Örnekleri Nelerdir?
Nesnelerin interneti teknolojileri hırsızlık olaylarına karşı mesaj ile uyarı sistemi, haritalara çevrim içi ulaşım ve kaza anında asistanı arama gibi birçok durumu gerçekleştirmektedir. Günümüzde akıllı saatlerde bile nesnelerin interneti teknolojisi kullanılmaktadır. Hemen hemen her fiziksel nesne, nesnelerin internetine dönüştürülebilmektedir. Nesnelerin interneti teknolojisi kullanılarak daha fazla gelir elde edilmektedir.
Bütün verileri yapay zeka ile analiz eden nesnelerin interneti teknolojileri, günlük hayatta birçok alanda faydalı bir şekilde kullanılmaktadır. Örnek verilecek olursa, otoparkların anlık olarak boş veya dolu olduğunun gösterilmesi için çevredeki tüm dijital veriler toplanarak analiz edilmektedir. Ayrıca sensörler yardımıyla otoparktaki doluluk veya boşluk oranı kolayca algılanmaktadır.
Nesnelerin İnterneti Bileşenleri Nelerdir?
Nesnelerin interneti teknolojilerinin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için bazı bileşenlere ihtiyacı bulunmaktadır. Sensörler ve akıllı cihazlar, veri işleme, kullanıcı arayüzü ve bulut gibi veri iletişim altyapısı gerekmektedir. Bileşenler tamamlandıktan sonra herhangi bir bilginin manuel girişine ihtiyaç duyulmamaktadır. Yaşam kalitesini yükselten bir akıllı uygulama olarak görülmektedir.
Sensörler diğer cihazlara ve sistemlere bağlanarak veri alışverişi yapmaktadır. Aynı zamanda sensörler, yazılımlar ve diğer teknolojiler ile gömülü olmaktadır. Askeri sistemler için askeri nesnelerin interneti kullanılmaktadır.
Her türlü izleme cihazları, nesnelerin interneti olarak kabul edilmektedir. Nesnelerin interneti büyük veri uygulamaları ve kaynakları ile iç içe olmaktadır. Hangi sensörden nasıl veri toplanacağı, veri toplama mimarisinde kararlaştırılmaktadır.
Nesnelerin İnterneti Gelecekte Neler Bekliyor?
Nesnelerin interneti teknolojilerinin karmaşıklığı ve büyüklüğü göz önüne alındığında, siber saldırılara ve veri ihlallerine karşı daha fazla odaklanma gerektirmektedir. Tüketiciler için nesnelerin interneti teknolojisi ile güvenlik sağlanmaya çalışılmaktadır. Blok zinciri ve uçta hesaplama çözümleri kullanılmaktadır. Sağlık sistemlerinde eskiye oranla daha fazla rol oynaması beklenmektedir.
Dünyanın dört bir yanındaki şehirlerden bilgi almak ve vatandaş refahı sağlamak için nesnelerin interneti teknolojileri yaygınlaştırılmaktadır. Önümüzdeki yıllarda nesnelerin teknolojisi altyapısına yapılacak harcamaların büyük bir kısmının yapay zeka ve makine öğrenimi ile ilgili olması beklenmektedir.
Toplanan veriler daha büyük bir ölçekte analiz edilerek yönetileceği tahmin edilmektedir. Nesnelerin interneti teknolojisinin büyümesi, her geçen gün hızlanmaktadır.