
Lineer Aktüatör Nedir?
Geçmişten günümüze kullanılan iş aletleri teknolojiye dayalı olarak değişkenlik göstermektedir. Bu değişkenlik akıllı cihazlar sayesinde meydana gelmektedir. Özellikle elektrik gücü ile çalışan aletler yaygın biçimde kullanılmaktadır. Bu bağlamda lineer aktüatörün ne olduğunu, işlevini açıklamak gerekmektedir. Otomasyon sektöründe pek çok farklı kavramla karşılaşmak mümkündür. Lineer ve aktüatör bu kavramlar arasında yer almaktadır. Dönme halinde bulunan bir kuvvetin dönüşümünü sağlayarak kuvveti doğrusal hareket noktasına getiren aletler bulunmaktadır. Bu ürünlere lineer aktüatör denilmektedir.
Lineer cebirsel bir kavrama işaret etmektedir. Sözlük anlamı ‘değişmesi bir doğruyla gösterilebilen’ demektir. Aktüatör kavramı eyleyici şeklinde de ifade edilebilmektedir. Eyleyici, bir mekanizmayı hareket ettiren motora denilmektedir. Bu motor bir enerji kaynağı aracılığıyla çalıştırılmaktadır. Söz konusu kaynak elektrik akımı, pnömatik basınç yada hidrolik akışkan basıncı olabilmektedir.

Bir çeşit hareket motoru olarak karşımıza çıkan aktüatör, farklı şekillerde kategorize edilebilmektedir. Bu kategoriler standart, hassas ve kademe motorlu şeklinde ortaya çıkmaktadır. Standart lineer aktüatörler, günümüz dünyasının teknolojisiyle tasarlanmıştır. Kullanıldığı alanda sürecin otomatik hale getirilmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda uzaktan kumanda etmeyi sağlayarak işlerin kolaylaştırılmasına yol açar. Hassas lineer aktüatörler diğerlerine oranla daha yüksek hızda çalışabilmektedir. Böylelikle dar alanlardaki hassas konumlandırma gereken uygulamalarda rahatlıkla kullanılabilmektedir. Kademe motorlu lineer aktüatörler, yüksek seviyede tasarım esnekliği isteyen uygulamalar için uygun görülmektedir. Söz konusu aktüatör hibrit kademe motoruyla hassas kılavuz vidasını tek gövdede birleştirmektedir.
Lineer Aktüatörler Nerelerde Kullanılır?
Sözü geçen aktüatörler tarım makineleri, tıbbi aletler, fabrika otomasyonu, malzeme taşıma gibi uygulamalar için kullanılmaktadır. Özellikle ağır sanayi denilen sektörde pek çok aşamada ilgili aktüatörler işleri kolaylaştırmaktadır. İşlerin süresini kısaltmakta ve kısa sürede fazlaca işin görülmesini sağlamaktadır. Farklı alanlar adına kullanılan yüklerin taşınmasında oldukça tercih edilmektedir. Planet redüktör hakkındaki yazımızı okumak için linke tıklayabilirsiniz.
Endüstriyel otomasyon alanında da pek çok uygulama için kullanılır. Bunun haricinde yenilenebilir enerji kapsamında elektrikli lineer aktüatörler ön plana çıkmaktadır. Örneğin barajların açılması yahut kapanması sırasında kullanımını görmek mümkündür.

Lineer aktüatörler rüzgar türbinlerini kontrol etmek ve panelleri yönlendirmek noktasında kullanılır. Nakliye sistemlerinde, denizcilik alanında ve demiryollarında da yer almaktadır. Medikal alanda otomatik olarak hareket eden ameliyat masaları için uygun özellik taşımaktadır. Lineer aktüatörlerin bir diğer özelliği ise bu ürünlerden geri bildirim alınabilmektedir. Böylece bakım ve teşhis işlemleri kolay biçimde halledilmektedir. Elektrikli sistemler pnömatik veya hidrolik aktüatörlere oranla daha az gürültü çıkarırlar. Çevresel açıdan da oldukça önem taşımaktadır. Çünkü sıvı sızıntısı yapmamaktadır. Bu sayılanlar avantajları arasında bulunmaktadır.
Lineer Aktüatör Seçiminde Hangi Noktalara Dikkat Edilmelidir?
Aktüatör almak isteyen birinin karşısına çok fazla seçenek çıkmaktadır. Dolayısıyla aktüatörün hangi alanda ne amaçla kullanılacağı doğrultusunda seçim yapmak gerekir. Seçilecek olan aktüatörün çalışma gereksinimine göre şartlar belirlenmektedir. Ürünün çalışma prensibi 3 farklı seçenekle karşımıza çıkar. Alet oransal biçimde yahut aç/ kapa şeklinde seçime sunulmaktadır. Çalışma prensibi aç/ kapa şeklindeyse gerekli fiziksel ortamın oluşturulması gerekmektedir. Bunların ardından son olarak haberleşme sistemi belirlenmekte ve işlem tamamlanmaktadır. İlgili noktalar dikkat edildiği taktirde seçilen aktüatör konusunda sorun yaşanmamaktadır.